Kako očistiti virus sa računara

 

U ovom članku ćemo vam dati neke osnovne savjete o čišćenju virusa sa računara:

1. Čim posumnjate da je vaš računar zaražen, isključite ga sa svake mreže na koju je prikačen, kao i sa internet konekcije koju koristi. Tako ćete spriječiti da se i ostali računari na vašoj mreži zaraze ili da u međuvremenu pokupite još neke viruse.

2. Ako već imate instaliran neki softver za skeniranje virusa (antivirus, Internet security ili sl.), odmah ga otvorite i pokrenite skeniranje (Full Scan).

3. Ako nemate, predlažemo da “skinete” (download-ujete) sa interneta neki od trial antivirusa. Nasš preporuka je Kaspersky Antivirus.

U Internet pretraživač (npr. Google.com) ukucate Kaspersky antivirus trial ili pokrenite link koji se nalazi ispod.

Link  http://me.kaspersky.com/en/anti-virus-trial

Izaberete opciju download trial

Ukoliko želite možete kod nas odmah kupiti godišnju licencu za odabrani Antivirus po sledećim cijenama: Kaspersky Antivirus 2016 / 1 korisnik – 17.80€ ili Kaspersky Internet Security 2016 / 1 korisnik – 28€

4. Kada ste “skinuli” (download-ovali) Kaspersky Antivirus, pokrenite instalaciju birajući opciju RUN. Kada se program instalira i izvrši ažuriranje baze podataka (up to date) pokrenite opciju full scan. Ovaj proces zahtijeva strpljenje i zavisi od brzine vašeg računara i količine vaših podataka na hard disku. Kada antivirus završi skeniranje računara izaberite “clean all” opciju.

5. Ako vaš računar nije napadnut nekim “teškim” virusom ovo bi bilo dovoljno za čišćenje. U suprotnom, preporučujemo da vaš računur donesete u servis FINING-a. Neophodno je da prije toga uradite backup podataka na neki externi medij koji smatrate čistim od virusa ili mi to možemo uraditi prilikom servisiranja (ovo je naravno potrebno posebno naglasiti).

Ova usluga u našem servisu košta 15€ (u cijenu uračunat backup podataka te njihovo vraćanje na servisiran računar).

6. Ako ste uspješno očistili računar od virusa, možete ga ponovo povezati na mrežu i internet.

Ukoliko se odlučite za ove usluge u našem servisu ( Reinstalacija operativnog sistema i uslužnih programa, te čuvanje vaših podataka ) -15€ i licencu Antivirusa ( 1.godinšnja licenca ) -15€, što je ukupno 30€, dobijate gratis čišćenje vašeg računara ili laptopa od prašine, i zamjena termalne paste na procesorima.

Vaši računari su naša briga!

FINING Tim