Kinezi i naš auto put

“naš mali udio u izgradnji autoputa”

 

Screen Shot 2016-06-30 at 11.19.38

Internet connects us all

 

Medju mnogobrojnim stvarima koje gradjani Crne Gore s nestrpljenjem iščekuju svakako je završetak izgradnje auto puta Bar – Boljare. Od njega se očekuje mnogo i pridaje mu se čak istorijski značaj. Ovaj auto put biće važna poveznica i akcelerator ekonomskog razvoja sjeverne regije, ali je i sam projekat interesantan, a i saradnja sa kineskom kompanijom CRBC koja je njegov nosilac.

Narodna republika Kina, jedna od najvećih ekonomskih sila na planeti, svoje djelovanje konačno je usmjerila i na našu Crnu Goru. Mali broj od milijarde njenih državljana stigao je u Crnu Goru u vidu radne snage raznih niova, kako bi pomogli i omogućili izgradnju i završetak ovog za nas velikog projekta.

 

image001_副本(2) image001_副本(38) image001_副本(40)

“neki od njihovih dosadašnjih projekata”

Malo neočekivano za ovdašnje ljude i razmišljanje, kineski radnici su po dolasku u Crnu Goru kao jedan od najvećih problema prepoznali nedostatak besplatnog pristupa interentu u Kampu br. 1. gdje borave. Mi iz kompanije FINING, koja se bavi prodajom informatičke opreme te širokom lepezom rješenja na polju Informacionih tehnologija dobili smo zadatak da riješimo taj problem.

Korišćenjem bežičnih tehnologija uspjeli smo da u ciljanom dijelu kampa u kojem boravi više od 200 radnika obezbijedimo stabilan i brz Internet pristup. Linkovskim povezivanjem udaljenih zgrada, te dijeljenjem kroz pristupne tačke zagarantovan je kvalitet servisa koji je do tada bio najveći problem u kampu.

Zadovoljna masa radnika je momentalno po aktiviranju servisa spojila više od 80 uređaja, i kroz taj test dokazala da smo uradili dobar posao. Osmijesi uz – nadajmo se – pohvale na kineskom jeziku potvrdili su nam da je naš doprinos izgradnji crnogorskog auto puta obavljen dobro.