Email – Otvoriti ili ne?

Eksperiment koji je nedavno sproveden na Univerzitetu FAU u njemačkom gradu Nirnbergu (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg) pokazao je kako čak pola korisnika interneta otvara ‘clickbait’ linkove neprovjerenih izvora. 

Iako su izjavili da su upoznati s tim da postoji mogućnost krađe podataka (tzv. “fišing” – eng. phishing) ili preuzimanja malicioznog koda, čak 50 odsto korisnika otvara linkove koji im stižu iz nepoznatih izvora i od nepoznatih osoba.

Eksperiment je izveden kroz dvije studije. U obijema su poslate lažne e-mail i Facebook poruke na adrese 1,700 studenata ovog Univerziteta. Sadržaj poruka je trebao da namami čitaoce da kliknu na link koji im je poslat. U prvoj studiji, studenti koji su primali poruke oslovljavani su ličnim imenom, dok druga nije sadržavala ime ali je pružala više informacija. U oba slučaja pisalo je da se na poslatom linku nalaze fotografije sa studentske zabave. 

Istraživači su nakon toga testnim subjektima poslali upitnik sa željom da saznaju jesu li svjesni sigurnosnih rizika koji svakodnevno muče milione korisnika.

‘Rezultati su nas iznenadili jer je 78 odsto učesnika u upitniku navelo da su svjesni svih rizika otvaranja nepoznatih linkova’, stoji u rezultatima istraživača. Istovremeno, ispitanici nijesu govorili istinu o tome koliko ih je zapravo kliknulo na problematične linkove.

‘Vjerujem da se uz pažljivo planiranje i realizaciju bilo ko može natjerati da klikne na ovakve linkove – barem zbog radoznalosti. Ne mislim da postoji stopostotna sigurnost’, navela je Zinaida Benenson, autorka istraživanja. 

Ukoliko niste sigurni šta uraditi, kontaktirajte našu tehničku podršku, oni će vam sa zadovoljstvom pomoći.

FINIG Tim

Izvori: FAU.eu i tportal.hr