Najopasnije poznate osobe na Internetu

Kako slavne osobe mogu da ugroze vaš računar?

 

Svijet cyber kriminala na različite načine vreba žrtve i ide toliko daleko da koristi imena poznatih ličnosti. Zato je sasvim logično i postojanje liste najopasnijih slavnih osoba, koju je ako nijeste znali po 10. put objavila kompanija McAfee u saradnji s Intel Security.

Kako bi pronašli najveće prijetnje, stručnjaci kompanije McAffe iskoristili su svoj WebAdvisor da na internet pronađu stranice koje imaju veze s poznatim i slavnim osobama. U pojmove pretraživanja bi onda ubacili druge popularne termine poput ‘torrent’ ili ‘HD download’, a rezultati su bili potpuno neočekivani.

Na prvom mjestu našla se komičarka Amy Schumer, a slijede je: Justin Bieber, Carson Daily, Will Smith i Rihanna. Opreznost je neophodna i pri pretraživanju imena: Miley Cyrus, Chris Hardwick, Daniel Tosh, Selena Gomez i Kesha. Prema ovom istraživanju, šansa da prosječan korisnik pretraživanjem interneta za Amy Schumer naleti na stranicu gdje se nalazi maliciozni kod ili virus je 16 odsto. U slučaju Bibbera ta vjerovatnoća je 15 odsto, dok Daly i Smith imaju identičnu šansu od 13 odsto.

Kompanija McAffee je ovom prilikom podsjetila na par osnovnih pravila kojih se treba pridržavati za online sigurnost:

– Pri pretraživanju koristiti izvorne vijesti i materijal. Ukoliko tražite omiljeni skeč Amy Schumer, potražite ga na provjerenim servisima, a ne torrent adresama;
– Upravo torrenti su najčešći i najrizičniji za korisnike – same datoteke na njima nijesu toliko opasne, koliko stranice koje ih služe;

– Tokom pretraživanja obavezno koristiti zaštitne programme za računare. Postoji pregršt ovakvih servisa, a kompanija McAfee naravno prednost daje vlastitom rješenju. Za osnovni nivo sigurnosti može se pobrinuti i sastav zaštite integrisane u Windows 10 OS-u.

NO UKOLIKO STE VEĆ URADILI NEŠTO SLIČNO, KONTAKTIRAJTE NAŠU TEHNIČKU PODRŠKU, ONI ĆE VAM SA ZADOVOLJSTVOM POMOĆI DA OSIGURATE SVOJE PODATKE I RAČUNAR.

FINIG Tim

Izvori: McAfee i tportal.hr