Laptop – Stalno na punjaču ili ne?

Koliko je idealno držati laptop na punjaču

 

Vječita je dilema svih korisnika – da li uređaje treba sklanjati sa punjača radi trajnosti baterije, a  odgovor nije nimalo jednostavan i zavisi od dosta faktora. Webportal MakeUseOf pokušao je doći do konačnog rješenja dileme te prenosimo dio odgovora.  

Era prilično nezgodnih baterija NiMH u laptovima je okončana. Danas laptopovi sadrže ili litijum-jonske ili litijum-polimerske baterije koje, iako tehnološki različite, u suštini obavljaju isto. Ono što im je zajedničko jeste to da se ne mogu prepuniti (u smislu da se stalno ostave na punjenju), ali se zasigurno mogu dovoljno isprazniti da se oštete –  što, naravno, ne znači da sve prijenosne računare treba ostaviti konstantno na punjenju. 
Ono što može oštetiti ili skratiti rok trajanja baterija su ciklusi punjenja i pražnjenja (ograničen broj za svaku bateriju), visina napona (što je viši pri punjenju, to je kraći životni vijek baterije) te visoke temperature (obično iznad 30 stepeni Celzijusa). Poseban problem su posljednja dva segmenta: napon i temperatura.
Prema testovima baterija, ukoliko su uvijek maksimalno pune, sasvim sigurno će im se smanjiti mogućnosti. Drugi faktor pri stalnom punjenju je i činjenica da se pritom elektronika dodatno grije, a upravo je viša temperatura nepoželjna stvar.

Jedno od rješenja je uklanjanje baterije kada se laptop koristi umjesto desktop računara duži period. Međutim,  postoji trend u kojem su baterije zapečaćene u laptopovima kako bi im se smanjila masa i osigurale male dimenzije pa uklanjanje nije opcija.

MakeUseOf navodi kako industrija oš uvijek nije saglasna oko toga šta je dobro za produženje trajanja baterije laptopa. Acer preporučuje vađenje baterija kad je to moguće, HP navodi da se laptopovi drže maksimalno dvije sedmice na stalnom punjenju, dok Dell tvrdi kako nema nikakvih problema ostaviti prijenosni računar trajno spojen na izvor električne energije. S druge strane, Apple navodi kako je idealno korišćenje laptopova bez punjača za vrijeme putovanja na posao, a zatim se na poslu uređaj puni.

Rješenje je zapravo kompromis – niti laptopove treba ostavljati stalno na punjenju, niti ih treba svakodnevno potpuno prazniti i opet puniti. Jedno je sigurno – treba ih stalno održavati hladnima.

ZA BESPLATNU PROVJERU STANJA BATERIJE VAŠEG LAPTOPA POSJETITE NAŠ SERVIS.
NE ZABORAVITE DA NUDIMO NOVE BATERIJE SA GARANCIJOM OD GODINU DANA I TO VEĆ OD 49EURA.

 

 

FINIG Tim
Izvor: Profimedia Profimedia , Autor:Profimedia

Autor: J./MakeUseOf