SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Podgorica, 02.10. 2019.

3D TEHNOLOGIJA – ZA ŽIVOT BEZ GRANICA


Projekat „DODIRNI SVOJE IDEJE – NAUČI I ŠTAMPAJ U 3D TEHNOLOGIJI“, čiji je nosilac „Fin-Ing“ doo, Podgorica, a partner JU “Biblioteka za slijepe Crne Gore” realizuje se u okviru Grant šeme Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Realizacija projekta je počela 22. jula 2019. godine i trajaće 12 meseci, a obuhvata tri komponente koje se realizuju paralelno jedna drugoj, a doprinijeće povećanju uključenosti  lica sa invaliditetom, posebno žena kroz povećanje radnih kvalifikacija, postizanju što veće ravnospravnosti i konkurentnosti lica sa invaliditetom, psihološkom osnaživanju lica sa invaliditetom o sopstvenim mogućnostima i potencijalima i postizanje ravnopravnosti i konkurentnosti lica sa invaliditetom na tržištu rada.

U okviru projekta koji je podržan od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a zajednički ga implementiraju “Fin-Ing” d.o.o Podgorica i  JU “Biblioteka za slijepe Crne Gore, lica sa invaliditetom će steći vještine i znanja za poslove: 3D modelovanja, štampanja na 3D i UV štampaču, posptprodukcija. Sva tri posla su vrlo tražena, jer se u redovnom školovanju ne stiču potrebne vještine, a sa druge strane3D modelovanje prati ubrzan razvoj u poslednjoj deceniji. Tome najviše doprinosi  primenjivost, jer  se otvara širok spektar izbora branši – od inženjeringa, marketinga, arhitekture, medicine, kao i u mnogim drugim zanimanjima.

Naime, realizacijom planiranih aktivnosti projekat će prvenstveno obezijediti profesionalnu prekvalifikaciju lica sa invaliditetom registrovanih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a paralelno doprinijeti  i podizanju svijesti javnosti, a prije svega poslodavaca, o mogućnostima i benefitima zapošljavanja lica sa invaliditetom. Projekat će kroz obezbijeđenje i sprovođenje tromjesečne obuke u oblasti 3D modelovanja i štampe za grupu od 6 polaznika tj. nezaposlenih lica sa invaliditetom, a zatim i zapošljavanjem 4 polaznika tokom trajanja projekta, kao i zapošljavanjem 2 obučena lica nakon završetka projekta omogućiti dostizanje sledećih posebnih ciljeva projekta, i to:

  • povećanje stručnih i radnih kvalifikacija lica sa invaliditetom, kao i brže uključivanje u radne i društvene procese, kroz obuku 6 lica sa invaliditetom i zapošljavanje 4 lica sa invaliditetom tokom trajanja projekta i 2 lica sa invaliditetom nakon završetka projekta
  • povećanje stepena uključenosti žena sa invaliditetom na tržištu rada, kroz obuku najmanje 3 žene sa invaliditetom
  • otvaranje novih radnih mjesta za lica sa invaliditetom, kroz zapošljavanje 4 lica sa invaliditetom tokom trajanja projekta i 2 lica sa invaliditetom nakon završetka projekta

 

Za više informacija, molimo vas kontaktirajte:
g-dina Miloša Grbovića, Koordinator Projekta
Br. Mob.: 067- 618-899
E-mail: milos@fining.co.me

Projekat finansira Zavod za zapošlavanje Crne Gore

Projekat implementiraju “Fin-Ing” d.o.o Podgorica  i

JU “Biblioteka za slijepe Crne Gore”